Søskenkrangel Til Søskenkjærlighet!

Søskenkjærlighet

Har du mer enn ett barn kan det være at du vil kjenne deg igjen i søskenkrangel eller lignende type utfordringer! Dette er tilbakemelding fra en familie i Vestfold formidlet av kursleder Vanja Mønster Nielsen:

«Vi er en familie på fem, ei jente på et år, en gutt på fire år og ei jente på åtte år.
Vi har brukt Barnas Plattform verktøyene over en to måneders periode på de  to eldste barna våre. Før vi startet med teknikkene var vår situasjon slik:

Jenta vår på åtte år fungerte godt i hverdagen. Gutten vår på fire år tok mye fokus og energi fra oss alle. Han viste en stadig frustrasjon over å være i midten av søskenflokken, ved at han vekslet mellom å skulle være stor som storesøster og liten som lillesøster. Dette viste seg i form av mye sinne og mye søskenkrangel. Han ble fort sint over små ting i hverdagen. Dette førte til at vi kom inn i en dårlig spiral.

Gutten vår ble sint, og vi ble sinte. Det ble etterhvert vanskelig å trøste, fordi vi blandet ulike følelser om hverandre. Vi voksne begynte også å kommentere hverandre, og hang oss opp i mye negativt. En bølge også vår eldste datter hang seg på. Mannen min og jeg snakket stadig om hvordan vi skulle løse dette, men endte ofte i samme felle når det stod på som verst. Når vi var midt oppi det, var det ikke så enkelt å finne løsninger på deres søskenkrangel.

Bruk av enkle verktøy for å håndtere søskenkrangel:

Da vi startet med de 4 verktøyene fra Barnas Plattform så vi en endring etter ca. 3 uker og det har gått bedre og bedre for hver uke! Gutten vår viser fortsatt sinne, men han kontrollerer seg/henter seg raskere inn. Han mestrer rett og slett hverdagssituasjoner på en mer positiv måte! Vi opplever mindre søskenkrangling

Videre har verktøyene vist seg å ha flere positive effekter for hele familien i tillegg til mindre søskenkrangling. Fokuset ved middagen har forandret seg fra hva man ikke liker å spise til middag til å fortelle om positive hendelser i løpet av dagen. Forrige dagen rakk jeg ikke stille det daglige spørsmålet, før nabojenta, som har vært hos oss jevnlig, plutselig spurte spørsmålet til fireåringen vår! «Hva er det beste du har opplevd i dag da?». Det er tydelig at barna liker at vi stiller dette spørsmålet. Vår eldste datter har begynt å fortelle mye mer enn hun gjorde tidligere, og ofte er det små ting som danner grunnlag for lengre samtaler.

Barna trives godt med verktøyene:

Siden vår eldste datter har to yngre søsken, har hun måtte føye seg i mange ulike situasjoner, da de to minste krever mye oppmerksomhet til tider. Hun har derfor hatt stor nytte av den daglige massasjen, kvalitetstid alene med mamma eller pappa!

Etter vi begynte å bruke verktøyene ved leggetid, har det blitt lettere for pappa å involvere seg i kveldstell og selve leggingen. Da verktøyene er forutsigbare, så vet barna hva de får, som igjen fører til faste rammer og grenser. Og dette fører igjen til mindre søskenkrangel!

I tillegg til at vi merker endring i adferd hos barna, vil vi poengtere at vi som foreldre har fått noe å strekke oss etter. Vi er opptatt av fokus på det positive, og er mer bevisst på å ikke henge oss opp i bagateller. Vi er utrolig lettet og overrasket over at vi kom oss ut av den negative sirkelen vi satt fast i på en enkel og effektiv måte – takk for hjelpen.

Hilsen fra vår familie på fem i Vestfold!»

Les mer om Barnas Plattform kurset her!

Legg igjen en kommentar