To blå øyne til en liten jente, som gråter

Mobbing i barnehagen

Det er så uendelig vondt å høre mobbehistorier i barnehager og på skoler – dette er sånt som bare ikke skal skje.

I dag har jeg intervjuet en mamma som tok kontakt hvor hun formidlet om deres svært tøffe erfaringer. Hun vil gjerne dele sin historie, for som hun sier: «Jeg vil at andre foreldre som er i lignende situasjon som oss, får høre at det er mulig å snu et slikt mareritt.»

«Datteren vår begynte gradvis å endre adferd, og det ble mer og mer tydelig at hun ikke ville i barnehagen. Fra små signaler eskalerte dette til at hun begynte å klage på vondt i magen, hun fikk ofte diare, hun ville måle feber hver morgen for hun sa hun følte seg syk, hun la seg ned på gulvet hver morgen og sa at hun ikke kunne gå etc. Og til slutt begynte hun også å klore seg til blods hver eneste dag. Ved flere anledninger tok vi dette opp i barnehagen, vi fortalte om hennes motstand mot å dra i barnehagen og eskalerende adferdsendring, men hver gang fikk vi beskjed om at hun hadde det bra i barnehagen.

Da personalet i barnehagen endelig begynte å gå tett på vår datter, så oppdaget de alvorlig mobbing, stygge kommentarer, hendelser og utestenging. Det var fire jevnaldrende jenter som mobbet henne. Samtidig som dette ble oppdaget i barnehagen, gikk vi på Barnas Plattform-kurs og begynte å bruke alle verktøyene umiddelbart.

Da startet vi ganske raskt å se tegn til positive endringer. Hun ble en mye gladere jente. Hun sluttet med å måle feber hver dag og klagde ikke lenger over vondt i magen eller at hun ikke kunne gå. Det siste halvannet året hadde hun også våknet mye på nettene og sovet i lillebrorens seng, under samme dyne som han, da hun ikke lenger turte å sove inne på sitt eget rom. Men nå når hun fikk massasjen og sovnet til de gode ordene, var det «plutselig» greit å sove på sitt eget rom igjen. Oppvåkning om natten tok også helt slutt.

Vi brukte verktøyene gjennom hele sommerferien og i august startet hun i en ny barnehage, og siden da har alt vært solskinn! Nå har hun fått mange gode venner i den nye barnehagen. Vi er så utrolig glad for at hun nå stortrives i barnehagen, hun blir faktisk fornærmet om jeg kommer og henter henne for tidlig! Nå jobber vi videre med å styrke henne hjemme hos oss. Jeg håper og tror vi har lagt den tunge tiden bak oss og vi er så glad for ha en blid og fornøyd jente igjen.»

Bestill kurs

4 kommentarer om “Mobbing i barnehagen”

 1. Hei!
  Det smerter oss å lese slike historier, men vår sønn opplevde det samme ca 4 år tilbake i tid.
  For å gjøre en laaaang historie relativt kort, så kan jeg bare si at barnehagestyreren i dette tilfellet ikke var enige med oss foreldre i at vår sønn ble mobbet. Dette var observasjoner både jeg, mannen min og pedagogisk leder på basen hadde gjort.
  Han sa at: » ja, ja, mobbing og mobbing…., det er jo et definisjonsspørsmål»

  DA kokte det over hos meg og jeg tok selv kontakt med PPT i vår kommune. Da begynte ballen å rulle og ting ble endret og tatt tak i.
  Denne barnehagen slet virkelig med mange ting og vår sak fikk fortgang i endringer som burde og måtte komme.

  Likevel var skaden allerede skjedd for vår sønns del og vi har jobbet hardt og målrettet med han siden da, for å bygge opp selvbildet og selvtilliten.

  Jeg trenger nok ikke å si hvor bekymret vi var til skolestarten, men det har sakte men sikkert blitt bedre og bedre for han både på det sosiale og intellektuelle plan.
  Da jeg startet me de 4 verktøyene etter å ha vært på kurs, så gikk det ikke lang tid før vi merket en endring hos gutten vår til det meget bedre!

  Det varmer et mammahjerte å høre baseleder på vår sønn’s SFO møte meg og si: «Skal si dere har en strålende blid og glad gutt!»
  For oss betyr slike tilbakemeldinger så utrolig mye mer enn mange aner.
  Vi føler at dette kurset har hjulpet oss med en fortgang i å bygge gutten vår opp igjen, og at han virker mye mer styrket til å møte dagliglivets utfordringer.
  Anbefales på det sterkeste.

 2. Hei. Fint at du deler dette. Hjerteskjærende å lese, når man selv er mor til ei jente. Man vil ikke noe annet her i verden enn at barna skal ha det bra til enhver tid. – og bli tatt godt vare på av ansatte i barnehagen er en selvfølge i mitt hode. Mobbing skal ikke forekomme og de ansatte må følge med. Veldig fint at hun har det bra nå.
  Men må spørre om en ting: Hvorfor blir den personen som blir mobbet flyttet på seg (bytter barnehage) og ikke mobberne? Hva slags tiltak gjorde de?

 3. jeg har selv opplevd det og det er så ufattelig grusomt! Min gutt var bare 4 år da mobbingen startet i barnehagen. Forandringen kom gradvis, han endret adferd og det var store problemer når jeg har levert han til barnehagen om morgen. Vi prøvde å ta det opp med de ansatte i barnehagen, men følte at dem ikke vil hjelpe. Dem syntes at alt var fin og bra og at gutten trivdes i barnehagen. Men jeg ble mer og mer usikkert. Guttens adferd endret seg mer og mer og våres forhold til de ansatte i barnehagen har også blitt dårligere fordi vi følte at dem ikke gjorde noe for å hjelpe og nektet å se at her var det noe som ikke stemte. Til slutt var tilliten til barnehagen helt borte og vi bestemte oss for å bytte barnehagen. Da vi fortalte dette til barna, så hadde vi forventet at dem vil ikke være særlig begeistret for det, men tvert imot så likte dem tanken umiddelbart. Rett før gutten min skulle begynne i den nye barnehagen åpnet han seg og da han først begynte å snakke om dette, så var det MYE som kom ut. Han har vært utsatt for grov mobbing og krenkelser over lang tid og han hadde prøvd å få hjelp fra dem som jobber i barnehagen og dem svikktet han. Jeg gråt mange tårer denne kvelden. Tiden etterpå var nok den aller vanskeligste. Sønnen min fikk en utrolig tøff og vanskelig start i den nye barnehagen. Han var usikkert og redd, han var redd at han ikke skulle få venner eller at de andre barna vil være slem mot han. Han stolte ikke på dem som jobbet i barnehagen, fordi han hadde opplevd at dem som jobbet i barnehagen sviketet han. Heldigvis var dem som jobbet i den nye barnehagen kjempeflink og gutten fikk veldig mye støtte både hjemme og i barnehagen. Men det tok oss nesten et halvt år for å få han trygg igjen. Dette er noe ingen barn bør oppleve!

 4. Det er bare en tull at barna blir mobbet inn i barnehager, de som jobber de gjør sin beste for å lære barna gode ting…språk…forskjellige leker, sanger…etc
  Hvis voksne folk skal oppføre seg pent og fint foran barna da alt går bra. Barna mobber ikke hverandre så lenge de voksne folk og foreldre mobber ikke hverandre foran barna deres. Barn lærer alt fra oss voksne. Har sett selv mange ganger inn i barnehage at et lite barn på 3 eller 4 år brukt veldig stygt ord mot pappa og mammaen sin. Tenk på hvor har han lært seg stygt ord? Sikkert fra voksne/foreldre sine… Barna lærer alt fra foreldre sine eller fra andre voksne folk som bor i huset sammen med dem.

Legg igjen en kommentar