Alvorlig gutt

Barn Selvmordstanker: «Pappa – hent kniven»

«Jeg har en sønn på 11 år. Han er født med et enormt konkurranseinstinkt. Liker ikke å ligge bakerst, være dårligst eller å tape. Disse egenskapene kom til syne allerede ved treårsalderen da vi introdusert spillet billotto. Frem til skolealder var dette aldri et problem, for da gjorde alle det de likte best og livet var en lek. Halvveis inn i 1.klasse oppdaget vi at gutten vår ikke hadde det bra lenger og var blitt ett barn med selvmordstanker.

Han ble mørkere og mørkere for hver dag som gikk. En dag bad han pappa om å hente en kniv i skuffen, for livet var så kjipt og han ville ikke gå på skolen. Den gutten som alltid smilte å spredde glede var borte, og barnets selvmordstanker vokste. Borte blant annet på grunn av den nye hverdagen med press på å få til like bra som de beste i klassen. God i alt og alle fag var det eneste som var godt nok for han.

Som voksne prøvde vi å komme med “gode ord”, men det føltes som å kjempe mot “noen/noe” som var mye sterkere enn oss. Vi har i disse 6 årene vært to runder innom BUP og fått god hjelp, men aldri noen konkrete verktøy som kunne bli en del av vår familie og vår hverdag. For nøyaktig ni uker siden brukte jeg flere timer på å få vår gutt til å sovne om kvelden. Jeg hadde rett og slett gitt opp. Han fikk ofte 2-3 timer mindre søvn enn de andre barna, og selvmordstankene vedvarte.

Bruk av enkle og praktiske verktøy for å støtte barn med selvmordstanker:

For ni uker siden vurderte jeg å ringe BUP igjen. Da lå han i fosterstilling og gråt. Redd for sine egne drømmer. Drømmer om selvmord og å avslutte sitt eget liv. Barnas Plattform-verktøyene ble redningen. Fra dag en med verktøyene sovnet han med det samme. Han får to-tre timer mer søvn hver dag. Allerede på dag tre så vi hvor viktig disse timene med søvn var for han. Rollene var byttet. Det var han som vekket oss med et smil og et overskudd vi hadde lengtet etter i mange år.

Det har vært 6 lange år og nå begynner vi å se tegn til den gutten vi hadde før han begynte på skolen. Han byr på seg selv, han er mer glad i seg selv, han gjør ting han ikke kan og det er ok. Det har vært et par dager vi ikke har rukket å gjøre massasjen, og da ligger han våken som tidligere. Barnet oppfattes ikke som at han har selvmordstanker lenger! I dag avsluttet han natta-klemmen med disse ordene:

«Mamma, det er noe jeg må si til deg. Jeg har det mye bedre i livet mitt. Tusen takk!»(Ordrett)

Jeg spurte gutten vår om lov til å fortelle dette til andre foreldre (anonymt) og det fikk jeg. Vi har ett godt stykke å gå, men vi jubler over at det nå finnes flere gode dager enn mørke. At Barnas Plattform-verktøyene virker er det ingen tvil om».

OPPDATERING:

«Husker dere barn med selvmordstanker gutten på 11år som ikke ville leve lenger? Han startet med verktøyene fra Barnas Plattform i oktober 2016. Da var livet veldig vanskelig. Han fikk ikke sove fordi barnet var redd og hadde selvmordstanker.

I starten måtte vi snakke mye om viktigheten av å bruke verktøyene. Han hadde rett og slett ikke lyst. Det gjorde vondt sa han. Etter mange samtaler og litt lirking, fikk vi han med, så lenge det var vi voksne som husket på det det og tok ansvaret. Han merket jo at han fikk det bedre. Barnet merket at selvmordstankene var på vei bort!

Jeg husker at hver gang det skulle være fremvisning med sang og skuespill på skolen, så ble han umulig. Ingen av lærerne skjønte hva det var og det kom flere telefoner fra skolen. Frem til 11 årsalderen satt han bare bak forhenget og styrte musikken.

Når skolen ringte denne gangen var det for å fortelle at han skulle spille rollen som «bestemor» i skuespillet 🙂 De lurte veldig på hva som hadde skjedd hjemme?!

Store endringer for barnet:

Til tider kunne han være nedstemt i timene, men dette hadde også blitt mye bedre. Han var blant de elevene som var sterkest faglig, men så fort det kom oppgaver han visste at han ville gjøre det dårlig, trakk han seg unna. Det var det slutt på nå!

Etter hvert har det blitt til at barna selv setter på «de gode ordene» som en rutine, og det gleder meg som mor, at hver gang jeg går forbi begge soverommene, så står «de gode ordene» på.

Om bare en måned avslutter han samtaler hos BUP. Vi er så glad for at han har det så godt i dag. Barnet sine selvmordstanker er borte!

I går da han kom hjem fra fotballkamp gikk jeg i fella og spurte om resultatet. Da smalt det fra badet:

«Mamma, det handler ikke om å vinne. Det handler om å trene på tingene sine, slik at man kan utvikle seg». 🙂

Så til alle foreldre der ute: God selvfølelse og selvtillit er ferskvare. Det må trenes på hver dag gjennom hele livet. Så takk igjen for så gode verktøy til nettopp dette!»

Les mer om Barnas Plattform kurset her!

Legg igjen en kommentar